Haber

Küresel sıcaklık artışı devam ederse, kara buz kütlesinin yüzde 32’si 2100 yılına kadar kaybolabilir.

Yeni bir çalışma, küresel sıcaklık artışının mevcut haliyle devam etmesi halinde kara buzu kütlesinin yüzde 32’sinin 2100 yılına kadar kaybolabileceğini ortaya koydu.

ABD’li bilim insanları, yeni uydu görüntülerini kullanarak farklı iklim değişikliği senaryolarını ve bunların olası etkilerini ortaya çıkardı.

Çalışmaya öncülük eden ABD’deki Carnegie Mellon Üniversitesi’nden buzul bilimcisi David Rounce, son yıllarda buzullardaki değişimleri incelemek için daha fazla uydu görüntüsü kullanıldığını ve her buzulun geleceğinin ayrı ayrı değerlendirildiğini belirtti.

Rounce, küresel sıcaklık artışı devam ederse 2100 yılına kadar kara buz kütlesinin yüzde 32’sinin ve buzulların yüzde 68’inin yok olacağını bildirdi.

Buzulbilimci Rounce, buzulların erimesinin deniz seviyesindeki artışı 115 milimetreye kadar artırabileceğine dikkat çekildi.

Araştırmacılar, küresel sıcaklık artışı uluslararası toplum tarafından belirlenen 1,5 santigrat derecede tutulsa bile buzul kütlesinin yüzde 26’sının yok olabileceğini gözlemledi.

Ayrıca 2100 yılının prestijiyle küresel sıcaklık artışının Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tahmin edildiği gibi 2,1 ile 2,9 santigrat derece arasında olması durumunda Avrupa, Batı Kanada, ABD ve Yeni Zelanda ortadan kaybolabilir.

Dünya genelinde 2 milyar insanın saf su ihtiyacı karada bulunan 215.000’den fazla buzuldan sağlanmaktadır ancak buzulların erimesi deniz seviyesinin yükselmesine neden olduğundan deniz kenarlarında yaşayan milyarlarca insan için tehdit oluşturmaktadır.

Çalışma “Bilim” dergisinde yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu